Zaznacz stronę

2 Dąbki, - naturalny olejek lawendowy, woda lawendowa, susz lawendy

 

W otulinie „Wyspy Władców”, we wsi Imielenko znajduje się poletko lawendy, z której w naturalny sposób wyrabiane są

olejek lawendowy, woda lawendowa oraz zbierany jest aromatyczny susz z krzaków lawendy.

 


Wszystkie te naturalne produkty można nabyć wypełniając formularz zamówienia.

Lawenda a lawandyna

Często wielu z nas zastanawia się dlaczego wyroby z lawendy tak znacznie różnią się ceną. Olejek lawendowy można kupić za 10 PLN za 10 ml i za 85 PLN za 10 ml. Pytanie dlaczego? Głównym powodem różnicy jest surowiec, a więc lawenda lub lawandyna. Otóż wyroby z lawendy mają zupełnie inne właściwości niż te wytworzone z lawandyny. A co to takiego lawandyna? Jest to hybryda lawendy. Francuzi twierdzą, że jest to sprawka pszczół. Ale chyba musieli uczestniczyć w jej wytworzenia, choć się do tego nie przyznają. Lawandyna różni się od lawendy – zdjęcie to dokładnie prezentuje – potrójna łodyga w przeciwieństwie do lawendy z pojedynczą łodygą. Jej olejek i hydrolat zupełnie inaczej pachną oraz mają inne właściwości. Klasyczna lawenda to surowiec wielu kosmetyków i leków. Lawandyna służy do produkcji wyrobów chemii gospodarczej i przemysłowej. Warto sprawdzić co się kupuje i w jakiej cenie.

Woda Lawendowa

 

  1. Czym jest woda lawendowa?

Woda lawendowa, inaczej zwana hydrolatem lawendowym, powstaje w procesie destylacji płatków kwiatowych poprzez parę wodną. Tak przygotowany produkt nie zawiera żadnych barwników ani sztucznych substancji – jest to kosmetyk w pełni naturalny, zawierający organiczne ekstrakty i składniki aktywne.

Z tego powodu czasem w buteleczkach z wodami kwiatowymi obserwuje się osad, co jest naturalną reakcją i nie świadczy o zepsuciu produktu. Szacuje się, że z jednego kilograma kwiatów lawendy można stworzyć około litra hydrolatu.

  1. Właściwości wody lawendowej.

 

Woda lawendowa sprawdza się szczególnie na skórze wrażliwej, skłonnej do podrażnień, ale doskonałe działanie wykazuje także na cerze trądzikowej, mieszanej, ze skłonnością do wyświecania w ciągu dnia.

Woda lawendowa przede wszystkim ma działanie:

  • ściągające
  • oczyszczające
  • regenerujące
  • odświeżające
  • tonizujące

Dodatkowo przyspiesza gojenie ran i pomaga zwalczać objawy trądziku, jednocześnie zapobiegając pojawianiu się nowych zmian na skórze. Pomaga także walczyć z problemami ze skórą głowy – zwalcza łupież, nawilża kosmyki i sprawia, że są lśniące i aksamitnie gładkie. Przyspiesza także regenerację oparzeń słonecznych.

Woda lawendowa świetnie sprawdza się także na grillu i pikniku – skutecznie odstrasza komary i sprawia, że ewentualne ugryzienia owadów szybciej się goją.

3. Jak stosować wodę lawendową?

Woda lawendowa najczęściej jest stosowana do pielęgnacji ciała, twarzy oraz włosów, ale wykorzystuje się ją także do aromaterapii. Warto mieć ją w swojej łazience, ale także w sypialni – dzięki temu zmienimy swoje wnętrze w oazę spokoju i zapewnimy sobie zdrowy, relaksujący sen.

4. Woda lawendowa w kosmetyce.

 

Mnóstwo aktywnych ekstraktów i odżywczych składników przenika z kwiatów do hydrolatu w procesie destylacji, dlatego woda lawendowa chętnie stosowana jest w kosmetyce. Nie tylko pięknie pachnie i zapewnia spokój ducha przez cały dzień, ale przede wszystkim jest lekka i sprawdza się nawet przy najbardziej wymagających typach cery.

Szczególne wsparcie zapewnia w przypadku skóry tłustej, skłonnej do zmian trądzikowych – pomaga je regenerować, działa ściągająco i zwęża pory, regulując przy okazji wydzielanie sebum.

Woda lawendowa nadaje się do codziennej pielęgnacji i może być wykorzystywana jako:

  • tonik do twarzy i skóry głowy
  • mgiełka zapachowa do ciała
  • płyn do demakijażu
  • mgiełka do włosów (przed lub po myciu)
  • peeling (po wymieszaniu np. z płatkami owsianymi, miodem albo cukrem)
  • środek na ukąszenia owadów

Woda lawendowa może być stosowana także do pielęgnacji skóry noworodków, można ją też dodawać do kremów, balsamów czy odżywek do włosów. Możliwości jest wiele i tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ze względu na działanie odświeżające woda lawendowa może być wykorzystywana do kąpieli stóp i ich pielęgnacji w ciągu dnia. W upalne dni zapewni zaś orzeźwienie całego ciała.

 

  1. Woda lawendowa w sypialni.

 

Woda lawenda ma silne działanie uspokajające i od lat jest wykorzystywana w aromaterapii. Pomaga łagodzić nerwy, stres i ułatwia zasypianie. Z tego powodu woda lawendowa może być stosowana także do spryskiwania poduszek, pościeli i całego pomieszczenia. Dzięki temu sypialnia będzie wypełniona świeżym, łagodnym zapachem, który sprawi, że sen będzie zdrowy, mocny, a my obudzimy się zrelaksowani i wypoczęci.

Woda Lawendowa

Woda lawendowa 100 ml – 12 PLN + koszty wysyłki.

Woda lawendowa duża

Woda Lawendowa 1 l – 89 PLN + koszty wysyłki

Olejek Lawendowy

Olejek lawendowy, destylowany z lawendy (Lavandula angustifolia)  – 34 PLN za 10 ml + koszty dostawy.

Olejek Lawendowy

Olejek lawendowy, destylowany z Lavandyny – 20 PLN za 10 ml + koszty dostawy.

Susz lawendy

Susz lawendy – 1 woreczek 15 PLN + koszty wysyłki.

Świeca lawendowa

Świeca lawendowa na bazie kitu pszczelego – 35 PLN + koszty wysyłki

Formularz